Zrcadlový dům

Navštivte s námi The Mirror House, jak nazvali tuto experimentální stavbu specifického rodinného domu jeho tvůrci.

Soukromá vila se nachází v přírodním prostředí na okraji nizozemského městečka Almere. Jejími autory jsou švédský architekt Johan Selbing a švýcarský krajinný architekt Anouk Vogel. Zadání bylo jednoduché: co nejméně zasahovat architekturou do okolního přírodního prostředí.

Architekti se snažili vytvořit na co nejkompaktnější půdorysné ploše rodinný dům ve tvaru kvádru o rozloze 120 m², který však kompletně splývá s krajinou. Proč? Do nosné hliníkové konstrukce totiž osadili ze všech stran domu bezpečnostní reflexní sklo, které odráží světlo jako zrcadlo.

Autoři nazvali takový typ fasády Cache-Cache. Ta brání v průhledu ze strany exteriéru do interiéru a díky odrazem působí jako by tam ani nebyl. Na straně druhé zase umožňuje výhledy zevnitř směrem do okolní přírody, jakoby ani dům ani neměl stěny.

Zařídili ho ve strohém minimalistickém stylu, kde se o útulnost a dekorace stará právě přírodní okolí. Dispozici s posuvnými příčkami navrhli tak, aby se dokázala přizpůsobit různým životním stylem. Vnitřní příčky tvoří březové panely multiplex, jejichž teplý vzhled tvoří kontrastní prvek oproti celoprosklené fasádě.

o_zrkadlovy-dom-1