Rodinný dům na úzkém pozemku

Ulice typická úzkými pozemky a domy se sedlovými střechami dostala nový přírůstek: dům připomínající hračku.

Stavební regulace někdy v Německu určuje dost jasně, co si můžete na vlastním pozemku postavit. V tomto případě omezení vycházeli i ze samotného pozemku, který byl dost úzký. Vycházelo na něm jediné: štíhlý rodinný dům – kvádr, položený na delší stěně, se sedlovou střechou a štítem směřujícím do ulice.

Majitelé nechtěli příliš vyčnívat z řady, ale nelákala je ani představa dalšího nudného domu, po kterém pohled sklouzne bez zastavení.Pověřili návrhem domu frankfurtský architektonický ateliér JOP Architekten. Ti jim přání splnili nad očekávání.

Stavba stojí na rafinovaném nápadu „dům v obalu“. Zvenku dům splňuje všechny pravidla: šikmá střecha, úzký půdorys. To je však jen jakýsi obal (s několika vyhryznutými místy), pod kterým se nachází jakoby zasunutá vlastní hmota domu. Ta je od “ obalu „oddělená i vizuálně – vnější část je bílá, skutečná podstata domu má dřevěnou fasádu.

Stavební úřad tak dostal sedlovou střechu a majitelé rovnou střechu – nyní zčásti krytou terasu s nádherným dřevěným obkladem. Na jednotlivých patrech má dům několik lodžií, čímž pokoje získali více soukromí. (Například ložnice, která má výhled z čelního štítu do ulice.) Zadní štít navazuje na zahradu bazénem.Pozemek se směrem do zahrady (a směrem k bazénu) mírně svažuje. Dům odpovídá standardům pasivního domu.

Nejnižší podlaží je zapuštěné do země jako sklep. Od bílého „obalu“ je oddělené jemným odskokem, čili archetypální dům jakoby levitoval kousek nad zemí. Díky tomu působí celá stavba odlehčeně.

Vnitřní prostor domu je komponovaný tak, aby jím mohla volně proudit energie. Z praktických důvodů však není zcela otevřený. V přízemí se na boku nachází vchod s menší předsíní, denní část bytu – kuchyň, jídelna, obývací pokoj a salonní část s velkým klavírem. Noční část přízemí tvoří ložnice s menší koupelnou a šatnou. Tento prostor je od společenské části oddělen schodištěm a chodbičkou.

Na prvním patře se nachází kromě hlavního i další, boční točité schodiště vedoucí na střešní terasu. Kromě toho se tam nachází druhá ložnice s hlavní koupelnou a pracovna. Ve sklepě se nachází technické zázemí a odpočívárna vedoucí k bazénu.

Dům má celkovou obytnou plochu 314 m². Odpovědným architektem byl Frank Herzog a stavba byla dokončena v roce 2015.