Rodinný dům na venkově s výhledem do polí

Rodinný dům na venkově není extravagantní. Přesto budí zájem.

Mladí manželé toužili bydlet v rodinném domě v klidné zelené lokalitě, nejlépe blízko města. Zalíbil se jim krajní pozemek ve výstavbové lokalitě nedaleko Prahy s vynikající orientací z hlediska světových stran.

Do tohoto prostředí navrhl architekt  dům, který je variací klasické venkovské stavby, ale svým svěžím vzhledem, formou, materiály a organizací prostoru je současný.

Sever proti jihu

Moderní dvoupodlažní prodloužená stavba má sedlovou střechu bez přesahů, ze které vystupuje kvádrové hmota garáže a pergola s proskleným rizalitem jídelny. Toto členění je podpořeno různými materiály – omítkou, dřevěnými prvky a obklady z titanzinku – a plynule navazuje na zahradní architekturu.

Na severu se dům obrací k přístupové komunikaci hlavním vstupem a vjezdem do garáže. Terasa a výhledy přes velkoryse zasklené stěny z jižní strany zase vtahují vnější přírodní scenérii do interiéru. Díky tomu je v něm dostatek světla a majitelé jsou v bezprostředním kontaktu se zahradou a okolní krajinou.

Dispoziční idea

Centrální komunikační linie prochází přízemím – od hlavního vchodu přes halu se schodištěm až do denní části. Na tuto linii se napojují jednotlivé prostory – od západu garáž, podél severní fasády pracovna, koupelna, technická místnost, kuchyňský kout a komora. Završena je obývacím pokojem s jídelnou, které přímo navazují na zahradu. Na podlaží jsou z podkrovní galerie přístupné dvě menší místnosti, ložnice se šatnou a koupelna.

Schodiště a galerie nejsou sníženy podhledem, což jim dodává vzdušnost. Kombinace svislých a střešních oken zase vnáší do tohoto prostoru dostatek denního světla a na fasádě vytváří oživující prvek.

01-614x409

Příjemně namíchané

Mladí majitelé jsou ve svém novém domově maximálně spokojeni. Vsadili na architekta, který si všímal jejich názory a potřeby a jehož styl jim vyhovoval. Harmonicky zkombinoval v interiéru sklo, kov, šedý pohledový beton a jejich chlad vyvážil dřevěnými prvky. Interiér je zatím zařízený jednoduše a na své definitivní zabydlení ještě čeká. Zato exteriér je už dotažen do puntíku. Výhled z jídelny přes velkoplošné prosklení je skutečně impozantní – na bujnou zeleň, jezírko až na vzdálené louky a pole. Docílili ho i díky nenápadnému drátěnému oplocení, které stírá hranici mezi zahradou a okolní přírodní scenérií.

Názor odborníka

Dům je navržen do rozvojové lokality určené na další výstavbu rodinných domů, která plynule navazuje na starší jádro obce, dokáže potlačit negativní vlivy prostředí a nabídnout majitelům dostatek soukromí.