Renovace starého domu

Tak to už snad ani není on. Původně typický domek s nevýraznou fasádou se po zásahu stavbařů změnil na prvotřídní moderní bydlení s krásným designem jak venku, tak i uvnitř.

Dostal nový šat a s ním i příjemný oku lahodící jas … Rekonstrukce statku ve Virginii se majitelům rozhodně vyplatila. Získali ní totiž krásné, funkční a moderní bydlení, navíc s přívlastkem zdravé. Původní dům postavený v jemném viktoriánském stylu se po přestavbě transformoval na stavbu čistých a hladkých linii, které jsou příkladem současného a moderního designu. V tomto případě však nešlo jen o estetickou stránku. Dům měl totiž před předěláváním velké problémy s plísní, v důsledku čeho měli jeho obyvatelé opakované dýchací potíže a kašel.

Domek ve Frederick County byl původně obklopen vysokými stromy. To bylo jeho hlavním rysem, který všechny přesvědčil, že starý statek stojí na neobyčejném místě s nezaměnitelnou atmosférou. Stojí tedy za záchranu a celkovou rekonstrukci, která byla finančně mimořádně náročná.

Vzhledem k tomu, že majitelé trvali na zachování okolní přírody, odmítali jakékoliv zásahy do zeleně a její kácení, architekti se rozhodli zachovat původní stavbu, tedy její jádro, avšak s přidáním dvou křídel, které pomohly vytvořit otevřený a funkční prostor v interiéru a propojili ho s vnějším prostředím ve smyslu životní filozofie majitelů – rovnováha a harmonie. Velká okna jsou cestou, kudy do interiéru vniká přirozené světlo a hřejivé sluneční paprsky.

Orientovaný je na pasivní solární zisk ai díky použitým materiálům, které jsou z velké části recyklovány a čistě přírodní, je tento dům šetrný k životnímu prostředí. To chtěli majitelé přenést i do designu. Například balvany nalezené v různých místech byly použity na dekorování interiéru i exteriéru. Tím se vytvořilo silné pouto mezi přírodou a člověkem. Na tom, samozřejmě, domácí trvali a odráží se to na celkovém designu a materiálech použitých na domě, nevyjímaje dřevěný obklad fasády.

Jádro domu zůstalo i po stavebním zásahu zachováno. Kuchyně jakož i dětské pokoje zůstaly na svém původním místě tak, že typicky vysoký strop architekti otevřeli do patra, čímž provzdušnilo přízemí i patro. V jednom z nových křídel našeel své místo obývací pokoj, který je propojen s kuchyní. V druhém křídle jsou ložnice, relaxační místnost, knihovna jakož i speciální místnost na cvičení jógy.