Moderní dřevěnice

Ohleduplnost – to asi není první slovo, které člověku napadne v souvislosti se stavbou rodinného domu.V tomto případě to však platí.

Rodinný dům v příjemné vilové čtvrti s pěknou vyhlídkou navrhl norský architektonický ateliér se stručným názvem: Atelier Oslo. Architekti Thomas Liu, Nils Ole Brandtzæg, Jonas Norsted a Marius Mowe v plánování zohledňovali několik aspektů.Prvním bylo zastavěnost okolí.

V poměrně zelené čtvrti si domy nechávali od sebe odstupy a protože novostavba se nacházela na pozemku, na kterém byla dříve pouze zahrada, architekti nechtěli příliš „tlačit na pilu“ a rozložit dům tak, aby sousedům vzal světlo i pocit prostoru.Zároveň, architekti chtěli dát majitelům pocit, že jejich dům je propojen se zahradou, že zapadne do prostředí. Možná i proto půdorys domu připomíná jeden dílek skládačky puzzle.

Přízemí domu zabírá o cosi menší plochu v půdorysu než patro. Navíc, přízemí je z velké části prosklené. Tím se stírá hranice mezi tichou, klidnou zahradou a domem. Patro mírně prověsí nad přízemím a tím vytváří ochrannou střechu nad terasami v zahradě.

Nejzajímavější pohled se naskytne uvnitř. V otevřeném, ale členitém prostoru architekti jako by vytvořily vnitřní pohoří. Zemi, která se člení, mění měřítko také využívání, nabízí různé odstíny soukromí i společného prostoru … V srdci prostoru se nachází denní místnost s dvojitou výškou stropu, která propojuje vše: pokoje na patře i společenské prostory v přízemí: kuchyň, jídelna, zahrada a vstupní hala.

Po schodech se vychází na poschodí, kde jsou ložnice, koupelny a pracovna. Konstrukčně je dům zhotoven z dřevěných trámů a sloupů různé tloušťky a délky. Struktura je přiznána a tvoří mimořádně zajímavou geometrii. Jelikož ji tvoří dřevěné trámy a prkna, nepůsobí monoliticky. Naopak, v mnohém připomíná les. Oči mohou přeskakovat z jednoho bodu zájmu na jiný, a přece se neunaví.