Dům pro kočky a knihy

Literární manželský pár Erin a Jamie si koupil starší řadový dům v Brooklynu. Kromě toho, že do něj chtěli vnést světlo a barvu, hledali způsob soužití jejich rozsáhlé sbírky knih se dvěma zvědavými kočkami.

Toto byla výzva pro architektonické a designérské studio BFDO, které se nejprve pohráli s fasádou domu a jeho dispozicí. Cihlovou uliční fasádu stačilo jen vyčistit a příjemný barevný výbuch na ní způsobil nový, výrazně červený nátěr vchodových dveří. Zato zadní část orientovaná do dvora prošla výraznou proměnou. Klasické stará okna nahradily na všech podlažích prosklené stěny. Ty interiér domu doslova rozsvítily a zároveň ho propojili s exteriérem.

Původní prostory byly pochmurné a dominovalo v nich tmavé dřevo. Odstranění několika stěn v rámci dispozice pomohlo dosáhnout světlé a vzdušné prostory, osvěžení zajímavých architektonických detailů viditelných hned v otevřené vstupní hale. Architekti vybudovali i světlík, který vnáší světlo přes druhé podlaží až na úroveň obytného prostoru v přízemí. „Dispozici společenské části domu jsme maximálně otevřeli a uspořádali jako vzdušný, 3 až 6 metrů vysoký prostor,“ říká architektka Alexandra Barkerová.

Design pro kočky

Prostornou a otevřenou společenskou částí domu v přízemí plynule přechází kuchyňská, jídelní, odpočinková zóna a obývací pokoj. Celou její délkou se táhne rozsáhlá knihovna. Designéři z BFDO ji navrhli tak, aby vyhovovala Erin a Jamieho knihám i kočkám. „Police vytvářejí stupínky pro kočky tak, aby se mohli dostat až na otevřenou průchozí římsu, odkud je výhled na celou společenskou část a mohou sledovat aktivity v ní,“ říká Alexandra a dodává: „Vytvořili jsme i dveře umožňující kočkám přístup do místností, jsou na každém konci domu. „

Schody z této části domu vedou na patro, kde zadní část, s balkonem do dvora, zabírá studio. Speciálním požadavkem uměleckého páru bylo vytvořit v jeho rohu vyvýšený prostor pro psaní a přemýšlení, který nazývají hnízdo. Designéři ho vytvořili z dřevěných prvků domu. V suterénu je zóna bez koček určená pro hosty.

Přední místnost je vyčleněna na pracovnu. Hostovací apartmán zabírá zadní třetinu podlaží s pásem oken a se skleněnými dveřmi do dvora. Při vytváření nového interiéru designéři se snažili recyklovat všechno, co se dalo. Stávající dřevěné zárubně a dveře po obnově použili znovu, původní borové podlahy obrousily a ošetřili. Starý příborník se stal součástí regálové stěny knihovny. Hravé barevné doteky na dřevěných schodech, vchodových dveřích a ve vstupní hale zdůrazňují vyřezávané detaily siluety dřeva.