De-modernizace kuchyně

Co byste řekli na nápad, že kuchyň není třeba modernizovat, ale de-modernizovat?

Přesně takové rozhodnutí udělala Christina, která rodinný domek postupně mění na útulný domov. Jelikož má ráda šarmantní interiéry ve venkovském stylu, rozhodla se přeměnit původní dřevěnou kuchyni na světlejší – a vzhledem k ještě historickejšie, než byla ta původní.

Práce na půl roku

Jelikož rodina měla na přeměnu omezený rozpočet i čas, který mohli oba manželé věnovat vlastnoruční přestavbě, změna z původního stavu po ten současný, trvala půl roku. Většinu prací totiž manželé dělali po víkendech. (Tolik k ženské trpělivosti a vytrvalosti.)

Jedna příčka dolů

Původní kuchyň s dřevěnou kuchyňskou linkou působila stísněně a tmavě. Prvním cílem tedy bylo alespoň částečně ji otevřít, aby se v ní pohodlnější otočila nejen domácí paní, ale i ostatní členové rodiny. Navíc, takto mají rodiče lepší přehled i o dětech v jídelně.

Velké třídění

Kuchyně potřebovala více „vzduchu“, a tak nastalo radikální rozhodnutí: vyklidit část kuchyňských zásob a potravin do komory a odstranit vrchní skříňky. Ty nahradily vzdušnejšími policemi. Původní pracovní deska byla dost poškozená, a tak ji vyměnili za novou ze dřeva. Původní kuchyňskou linku přebrousili a natřeli na bílo.

Nová podlaha

Největší investicí byla výměna podlahy. Starý koberec a vinylovou podlahu nahradila zcela nová, z modernějšího a odolnějšího vinylu. Majitelé se rozhodli pro dražší verzi, která však splňuje výše standardy pro zátěž, a tak ji rozhodně nebudou tak brzy měnit. V kuchyni, kde hrozí padající nádobí nebo vylitá voda, je dobré myslet na katastrofické scénáře a nešetřit na podlahových materiálech.

120080509021943