Bungalov plný světla

Díky bezbariérovosti se bydlení na jedné úrovni těší velké oblibě. Potřebuje však velkorysejší pozemek. Neboť pokud z něj půdorys ukrojí příliš velkou plochu, omezuje se nejen kontakt s okolím, ale i přísun světla do interiéru.

Pokud stojí dům těsně při hranici pozemku a ještě má tím směrem i obrácené okna, vnitřní prostor bude náročný na umělé osvětlení. Tento problém dokáží hravě vyřešit střešní okna a světlíky. A kromě energetické úspory stavba může získat body i za architektonické provedení. Příkladem jsou stavby ve Velkém Bílí, kde díky odvaze investorů a šikovnosti projektantů proniká světlo do bungalovů i přes střechu.

25201-0

Efektní a účelné

Prosvětlení bungalovu denním světlem se v tomto případě řešilo komplexně. V centrálním obytném monoprostor na dosvetlenie pomohly tři vedle sebe umístěny střešní okna. Poměrně velká podlahová plocha tak kromě více světla získala adekvátní proporci směrem do výšky, čímž vzniklo výškové členění interiéru. Tím, že se přiznala část stropní konstrukce, prostor získal atraktivnost. A díky tomu, že denní světlo se v interiéru nedávkuje pouze fasádními okny, je rozloženo rovnoměrněji. Prosvětlení s sebou zároveň přineslo i možnost přirozeného větrání podpořeného komínovým efektem. Otevření střešního okna v kombinaci s fasádním znamená velmi rychlé a účinné provětrání a snížení relativní vlhkosti za prvních šest minut až o 50%. Ve Velkém Bílí byly použity střešní okna opatřena zatemňovací roletou s napojením na elektrické ovládání. Systém se ovládá radiofrekvenčním signálem z libovolného místa v domě. Pokud prší a obyvatelé nejsou doma, dešťový senzor okno zavře. Kromě střešních oken lze elektricky ovládat i venkovní rolety. Celý systém spotřebuje mnohem méně elektřiny, než například klimatizace. Dokonce za jistých okolností si vystačí i bez elektřiny. Některé varianty dokáží totiž fungovat i na solární pohon z fotovoltaických článků.

Světlo vedené do útrob

V jednopodlažních budovách se obvykle chodba spojující jednotlivé místnosti dostává do středu dispozice, co ji ochuzuje o přirozené světlo. V představeném bungalovu to vyřešili světlovody. Jeden zakomponován ve vstupu a dva v chodbě se postarali o prosvětlení. V interiéru vypadají jako stropní lampy – Difuzéry. Z roviny střechy se světlo přenáší pomocí reflexního světlovodného tubusu z vysoce kovu. Ten dosahuje odraz světla až 98%. Prosvětlení hygienických prostorů pomocí světlovodu nabízí i možnost větrání. Vyústění potrubí ventilátoru se dá napojit na světlovod pomocí ventilační jednotky, čímž odpadá nutnost realizace přechodu přes střešní plášť. Tento „světlý“ projekt je živý důkaz, jak se v jednoduchých nápadech skrývá jejich genialita. Interiér získal působivost, majitelé ušetří za elektřinu av neposlední řadě si bungalov zvýšil kredit zdravějšího domova. Vždyť o blahodárných účincích denního světla na naši psychiku dnes už snad nikdo nepochybuje.

DSC_1704